dinsdag 17 maart 2015

Sushilicious!

Heerlijk, afgelopen weekend had ik een romantische avond met manlief en sushi! Hup, kinderen in bed en een beetje genieten van qualitytime samen, zalig.  Doordat mijn wederhelft enkel in het weekend thuis is, zijn de qualitytimemomenten jammer genoeg echt dun gezaaid...

Nu ja, terug naar de sushi.  Een bamboematje, norivellen, rijstazijn, sushirijst, sojasaus, gekonfijte gember en een beetje wasabipasta zitten standaard in de keukenkasten. Sinds ik enkele jaren geleden eens een startpakketje 'sushi maken' kocht worden er zo goed als geen kant-en-klare sushitjes meer gekocht in de supermarkt. Als een ware Japanse chef-kok met youtube als mijn leermeester maak ik zelf lekkere sushi.  Moeilijk? Nee hoor, als je er ook eens home made sushi op tafel wil zetten, volg je gewoon volgende stappen!

Benodigdheden:
Sushirijst
rijstazijn
norivellen
wortel
komkommer
avocado
rauwe zalm/ tonijn

sojasaus
gekonfijte gember
wasabipasta


Voor je je Japanse sushirolskills moet boven toveren heb je wel wat voorbereidend werk te doen.  De sushirijst kook je best een behoorlijke poos op voorhand omdat deze echt koud moet zijn alvorens je kan beginnen.  Neem een kopje sushirijst, spoel ze goed af, smijt samen met 1,5 kopje water in een pot en laat een 15tal minuutjes koken.  Laat daarna nog 10 minuten met gesloten deksel staan.  Daarna doe je er een eetlepel rijstazijn bij, roer je alles door elkaar en laat je de rijst goed afkoelen.

Hola, het voorbereidend werk is nog niet gedaan! Snij nu niet al te fijne julienne van wortel, komkommer, avocado en verse vis.  Zo, zet je rijst, groenten en vis binnen handbereik, leg je bamboematje voor je en zet een kommetje en lauw water naast je. (De rijst is superplakkerig dus moet je af en toe je vingers kunnen afkuisen).  Hulpa, we kunnen beginnen!

Stap 1:
Leg een norivel op je bamboematje.
(bamboematje met de naden verticaal, norivel horizontaal)


Stap 2:
Leg een dun laagje rijst op je norivel.  Zorg dat die betrekkelijk gelijk verdeeld is.


Stap 3:
Leg de vulling in het midden.  Hier koos ik voor tonijn en avocado.  Een ander rolletje deed ik met zalm, komkommer en wortel.  Doe maar eens zot sushimaestro, kies en mix!Stap 4:
Plooi het onderste randje van je norivel om.  Neem dan je matje vast en rol.  Let er op dat je je sushirolletje goed aandrukt.Stap 5:
Neem een scherp mes en bevochtig het lemmet (met een vochtige handdoek).  Snij het poepetje van je sushirol en eet het op.  Daarna snij je alles in mooie gelijke stukjes tot je bij het andere uiteinde komt.  Dat stukje steek je ook snel in je mond en zo bekom je heerlijke maki's (zo noemt deze soort sushi). De eerste foto zijn die met tonijn en avocado, de tweede met zalm, komkommer en wortel.
Ik maakte ook nog enkele nigiri's.  Hiervoor moet je gewoon een soort quennellekes maken van je sushirijst.  Rol een soort balletje in je handpalmen en vervorm die dan een beetje tot de gewenste vorm.  Daarna leg je er een dun plakje verse vis op.  Voor deze onderstaande sushis pimpte ik de rijst wat met Japanse rijstkruiden.


Et voila, je home made sushi is ready to serve.  Heerlijk met een beetje wasabipasta, sojasaus en gekonfijte gember! Smakelijk.

5 opmerkingen:

 1. Amai Bianca, dit ziet er overheerlijk uit! Groetjes, Agnetha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. k vind je zinnetje wel grappig, snij het poepetje er af en eet 't op ;-)
  Groetjes Kim!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij houden bijna elke zaterdag een sushidate, maar dan wel take-away 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezellig he, sushidaten :)
   En vanaf nu kan je ze zelf eens proberen te maken!

   Verwijderen
 4. Zeker ook eens de californiarolls proberen!
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen