zondag 6 september 2015

Maak je eigen glittersweater.

Ik maakte dit jaar al aardig wat glittersweaters, je vindt die hier, hier en hier.  Ik beloofde om er een tutorial van te maken en belofte maakt schuld me dunkt.  Meestal zijn mijn truitjes het product van een grote portie geluk en een lak aan perfectie.  Dus indien jullie deze twee factoren in acht nemen en volgende handleiding volgen rolt er straks ook een plezierige glittersweater van onder jullie machine.

Here we go.

Je kiest best een soepelvallende stof zoals een dikke tricot of lichte sweaterstof.  Ik gebruikte deze keer een scubba tricot en dat is niet echt ideaal. (Al doende leert men dus...)  Ik bestelde twee meter stof en had nog heel veel over... 

Stap1:
Teken het basispatroon op jouw maat aan de hand van onderstaande tekening.  De breedte van het uiteinde van je mouw is de helft van de omtrek van je pols x 1,5 (ongeveer). Tip: plooi je patroondeel A eens in twee zodat allebei de kanten dezelfde vleermuisboog hebben.  Stap 2:
Knip je patroondelen uit je stof.  Leg patroondeeltje A met de schoudernaad op je stofvouw, zo hangt je voor- en je achterpand aan elkaar.  De mouwboorden, patroondeel C, knip je 2 maal uit je stof (uiteraard, want je hebt twee mouwen).  De heupboord, B, leg je met de zijkant aan een stofplooi (zodat je strook dus dubbel zo lang is).  Let op de pijltjes op de patroondelen.  Deze geven aan hoe je best je papier op je stof legt.  Dit is vooral belangrijk voor stof die niet langs alle kanten evenveel rekt.


Stap 3;
Stik de zijnaden aka de vleermuisbogen van patroondeel A dicht.  

Stap 4: 
Plooi je mouwboord dubbel (op de stippenlijn) en stik dicht. Keer met de goede kant naar buiten en plooi je boord dubbel (door de boord in elkaar te schuiven).  Doe dit natuurlijk ook met de andere mouw. (zie onderste twee op de foto)

Stap 5:
Plooi je heupboord dubbel en stik de korte kanten op elkaar, zo krijg je een lange cirkel.  Keer daarna binnenste buiten en plooi over.  (zie bovenste boord op de foto)


Stap 6:
Schuif je heupboord met de goede kant in de goede kant van je trui en stik vast.  Doe dit ook met de mouwboordjes.


Zo, je basispatroontje is klaar! 


Nu is het tijd om de hals te kiezen.
Ofwel kies je voor een boothals, een gewone hals of een gezellige col.  Hak de knoop door, neem je schaar en knip de gewenste hals zoals hieronder uit je stof.
De boothals en de gewone hals werk je dan biasgewijs af en hupla, je glittersweater is klaar, woop woop.

Wil je echter een colletje, dan ben je er nog niet vanaf! Knip de driehoek uit je stof en knip een reep stof van minimum de lengte van je halsopening + nog eens de breedte van je stof op je gewenste gezelligheid x 2 (+2cm naadwaarde).  Mijn roze trui had een kraag van 15cm dus neem je een reep van 32 breed, de groene trui heeft maar een kleintje van 3 cm dus knipte ik een strook van 8cm.  


Mijn driehoek heeft een basis van 15cm en een hoogte van 25cm.  

Draai je trui met de goede kant naar buiten en speld de kraag vast.  Begin met het uiteinde vast te maken aan je ene kant van de hoek. Draai de strook een beetje en speld de kraag nu rondom rond vast.  In de hoeken trek je je stof wat recht.  Als je weer bij het einde komt knip je het uiteinde bij zodat het einde net past in de andere kant van de hoek.  Dit zou er dan aan de goede kant moeten uitzien zoals onderstaande foto, klopt dit? Wel, stik dan alles vast, klopt dit niet, steek je speldjes nog eens opnieuw tot het er zo uitzien en stik dan vast.


Yes, je glittersweater is klaar, hoeraaaa!
Zo, hopelijk zijn jullie even blij met jullie glittersweater als ik en was de tutorial een beetje duidelijk!  Ik wil dolgraag jullie versies zien, dus doorsturen die handel (via facebook, mail, hashtaggen,...)  Succes!

21 opmerkingen:

 1. Jeuj!!! Ik ben hier zo blij mee! Ik heb er al het perfecte stofje voor. Mercikes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga dit pinnen en wie weet loop ik binnenkort ook met zo'n toffe sweater rond ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. YESSSSSS! ♥ duizend hartjes voor dit patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spannend zo'n eerste tuto... Maar ik vind dat je het super hebt gedaan. En zelf hou ik ook wel van bling bling :)

  http://sewive.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tuto! Heb zelf ook op deze manier een eigen trui gemaakt. Die van jou zijn superleuk. http://stikplezier.blogspot.be/2015/05/lekker-voor-mezelf.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Whoop Whoop... Ik wil ook snel eentje maken! Opzoek naar een leuk stofje dus! 1000x Bedankt hiervoor. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik popel om aan dit truitje te beginnen en vind jouw roze versie met brede col super. Hoe groot maakte je je halsopening? Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kristen,
   Ik weet niet meer zo goed hoe groot hij was. Ik knipte eerst een driehoek met basis en hoogte beide 15. Toen paste ik mijn trui om te kijken of ik dit oke vond en zo knipte ik iets verder. (De groene heb ik veel dieper geknipt, de roze niet echt veel meer...)
   Veel succes!!

   Verwijderen
 8. Ik popel om aan dit truitje te beginnen en vind jouw roze versie met brede col super. Hoe groot maakte je je halsopening? Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super patroon en heel duidelijk! Ik heb m'n foto toegevoegd op 'gratis naaipatronen', heb gezien dat je daar ook lid van bent ;-)
  Bedankt! Ik denk dat er zo nog gaan volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waauw super mooi! Deze wil ik ook maken. Hoeveel stof had je hiervoor nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had telkens een lap van 2m. Dat is zeker ruim genoeg om je eigen glitter sweater te maken :) Ik ben eens benieuwd naar je resultaat!

   Verwijderen
  2. Ik ben 1.65m en heb genoeg met 1,5m stof (minimum 1.5m breed)

   Verwijderen
  3. Ik ben 1.65m en heb genoeg met 1,5m stof (minimum 1.5m breed)

   Verwijderen
 11. Als je tussendoor je gestikte naden zou strijken/platpersen ziet het er nog professioneler uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Supertof idee, ik heb er een gilet-variant van gemaakt :-)
  http://meandsew.blogspot.be/2016/01/glitter.html

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kan je deze ook met een andere stof dan tricot of sweaterstof maken? En kan je hem ook maken met een korte mouw? Zoja, hoe pas je dan best je patroon aan? (beginneling :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey,
   dit truitje zal niet goed lukken in een stofje dat niet rekt want je zal je armen niet goed kunnen bewegen vrees ik... En met korte mouwen moet geen enkel probleem zijn. Ik ken zelfs iemand die er een postje over geschreven heeft, kijk maar eens hier: http://meandsew.blogspot.be/2016/01/glitter.html

   Verwijderen