woensdag 6 juli 2016

Op zoek naar energie: Mindfulness?

Oke, al een jaar (of misschien wel langer) sukkel ik wat met mijn lijf en mijn energieniveau.  Vreselijk vervelend is dat, moe zijn.  Vooral omdat ik niet in het bijzonder moe ben van wilde fuiven en grote bergwandelingen maar gewoon moe.  Moe van niets meer te doen dan gewoon functioneren als mama, echtgenoot en vriendin.  (oke, en ook als auteur).


Na te lang energieloos ronddolen leek het me best om met volle sjette te smijten in mijn zoektocht naar energie.  Een zoektocht die hopelijk resulteert in een potje extra energie waardoor ik weer wat meer kan combineren... De zoektocht bracht me dit keer bij een 8weken durende mindfulnesscursus.

Ik ben niet direct van het zweverige type en hou van simpele realistische benaderingen van dingen.  Naar de mindfulness gaan was al een serieuze stap op zichzelf.  Meditatie, ge'ping'el met een belletje, CD's om thuis te oefenen, ...  Wie niet waagt niet wint dacht ik dus ik dompelde me helemaal onder in de cursus.

 Je leert er gewoon eventjes tijd te nemen om te ademen om gewoon rustig niets anders te doen dan je te concentreren op je ademhaling.  Ook wordt er geoefend om je mallemolen aan gedachten even op pauze te zetten.  Leuk eigenlijk om gewoon eens heel rustig met niets bezig te zijn, al is het maar 5 minuutjes.

Daarnaast is het ook boeiend te zien hoeveel je doet op 'automatische piloot'.   M.a.w. hoe snel je eigenlijk automatisch reageert op zaken, hoe je bij gebeurtenissen zo goed als onmiddellijk een subjectief verhaal creëert in je hoofd, hoe je zo veel doet zonder er bij stil te staan of van bewust te zijn,...  De cursus leert je bewust te zijn van die piloot en deze meer uit te schakelen.

Het was een boeiende cursus, ook al waren sommige zaken niet aan mij besteed zoals je inbeelden dat je een berg bent (zonder een beetje te grinniken) of een klein uurtje aan een stuk je te concentreren op een bodyscan (zonder in slaap te vallen...).

Conclusie: interessant en leerrijke training die boeiende inzichten heeft maar jammer genoeg niet mijn potje energie vulde.  Dus de zoektocht wordt verder gezet...  Nog steeds zijn tips welkom!

4 opmerkingen:

 1. Even gas terugnemen? Alles ontkoppelen? Al is dat echt niet evident... altijd maar blijven doorgaan en doorgaan zorgt alleen maar voor meer vermoeidheid... en ik weet, 't is echt niet evident... en mentale rust kan je misschien wel vinden bij een psycholoog en wie weet geeft mentale rust dan ook weer fysiek rust, succes in je zoektocht! x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dat ook geprobeerd...hier en daar wel wat op gestoken maar wakker blijven bij de body scan lukte mij ook niet :-) Succes met je zoektocht naar energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de training ook gedaan en heb daar best wel wat va opgestoken, ook al gebruikte ik verschillende dingen al. de bodyscan doe ik - weliswaar minder georkestreerd zeer regelmatig als ik in mijn bed lig. En ja hoor, ook ik viel regelmatig in slaag :D

  BeantwoordenVerwijderen