woensdag 24 juni 2015

Een plezierig zwierig zomerrokje.

Ik wou al een tijdje een vrolijk rokje voor mezelf maken.  Ik zocht een beetje op Pinterest voor inspiratie en zocht er en der voor een leuk stofje.  Dolenthousiast was ik toen ik voor 2€ een ontzettend leuk tafelkleedje zag liggen in de Zeeman die perfect paste bij het rokje in mijn hoofd!  Zo, ik mixte allerlei patroontjes en maakte dit.


Wil je dit rokje ook graag maken?

Wel, kies een leuk stofje en bijpassend ritsje, pak je meetlint en vlieg er in!  Bij het rokje hieronder is de boord bovenaan maar half zo hoog als op de foto hierboven. Als je hem toch zo hoog wil als de mijne, tel er dan 10 cm (dus 23 ipv 13cm) bij maar let wel, dat tailleert niet zo goed zonder neepjes.  Als je er een T-shirtje over draagt zoals ik dan is dat probleempje direct verdoezeld!

Stap 1:
Meet je heupomtrek en bereken hoe jouw afmetingen van je rokje moeten zijn.

Voor de plooitjes doe je het volgende: (Heupomtrek x 2) : 10 is A
Laat links en rechts op het onderste patroondeel 1 cm over (naadwaarde) en zet daarna streepjes om de A cm.
Heupomtrek : 9 is de breedte van de blauwe hokjes.  Als je dit deelt door 2 weet je waar je links en rechts van je streepje een markering moet zetten zodat je streepje mooi in het midden staat.
Stap 2:
Knip je patroontje uit je stof en neem alle markeringen over.

Stap 3:
Plooi de plooitjes van je rok en speld deze vast.Stap 4:
Naai het bovenste deel aan het onderste deel.  (Als je een tekening in je stof hebt, zorg dan dat deze goed ligt want anders mag je straks aan de slag met je tornmesje!)


Stap 5:
Naai de zijnaad dicht en stop er je rits in op 7 cm van de bovenkant. Voor diegene met de grote band bovenaan naai je hem op 12 cm van de bovenkant.


Stap 6:
Plooi de bovenste band op 7 cm om. (grote band: 12 cm)  Zo bekom je een beleg.  De onderkant van je beleg vouw je nu 1cm om en nogmaals 1cm om.  Er eens goed over strijken zorgt ervoor dat het boordje mooi blijft liggen.  

Stap 7:
Naai de zijkanten van je beleg vast op je rits.

Stap 8:
Naai de onderkant van je beleg (je boordje dat je daarnet gestreken hebt) vast op enkele mm van de rand zoals op de foto hieronder.  Dit zorgt ervoor dat de naad van het bovenste en onderste deel hierdoor bedekt is.  Geen schaamrood op de wangen dus als je je rok afzwiert en mensen te vlot zeggen: zelfgemaakt zie ik...


Stap 9:
Zoom de onderkant om. Ik plooide de stof eerst 1 en daarna 2 cm om. Strijken, vastspelden en op enkele millimeters van de rand stikken en we zijn er!

Hopla, nu heb je je eigen plezierig zwierig zomerrokje, ideaal voor een leuke zomerdag!
Patroon: zelfgemaakt
stof: tafelkleed Zeeman

Reacties zijn altijd leuk!

13 opmerkingen:

 1. wat ben jij toch een toffe madam zeg!
  Het ziet er super uit en de zeeman die kijkt waarschijnlijk zijn ogen uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. *bloos bloos* Merci!
   Ik heb nog nooit handdoeken, tafellakens en kussenslopen in de Zeemand gekocht en ze gebruikt als handdoek, tafellaken of kussensloop :) Lang leve hun leuke stofjes!

   Verwijderen
 2. Wat ziet dat er een gemakkelijk rokje uit. Knap werk en bijna niet te geloven dat het een tafelkleed was. Liefs alice

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Ik ben het helemaal eens met Majella. Jou blogberichten maken mij altijd vrolijk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Whauwwwww superleuke laatste foto, dankjewel voor de tuto!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, jouw blogberichtjes brengen de zon in huis. De tutorial komt ook nog eens net op het juiste moment. Heb tegen volgende week nog 2 nieuwe rokjes nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig dit! Een hele toffe upcyling!
  En wat een fijne, uitgebreide tutorial. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf probeer ik ook af en toe iets in elkaar te flansen, maar met het inzetten van een ritssluiting blijk ik het toch moeilijk hebben. Prachtig resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze voor de rits hielp erg bij mij!

   https://youtu.be/GhE1FJgmosY

   Verwijderen
  2. Deze voor de rits hielp erg bij mij!

   https://youtu.be/GhE1FJgmosY

   Verwijderen
 8. Kei leuk bedankt ! Een tafelkleed als stof voor rok en dan nog gemakkelijk voor de beginners ! Dankje wel voor deze toffe tutorial !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit rokje zie ik mezelf ook nog eens maken!! (En dat wil wat zeggen nadat ik een aantal rokjes maakte waar ik toch niet zo tevreden over was, zweerde ik er geen meer te maken...)

  BeantwoordenVerwijderen