woensdag 20 december 2017

Op zoek naar energie: een update.

Dag op dag 3 jaar geleden danste ik nu in een roze bloemetjesjurk mijn openingsdans. Feest, lichtjes, vrienden en familie bij elkaar. Een heerlijk feest was het. Een heerlijk feest in een ontzettend heftige periode. Een periode waarbij ik overschakelde naar puur overleven in plaats van leven.

Wist je dat alle ballen in de lucht houden moeilijk is als je een kindje hebt die niet doorslaapt of beter: die liever niet slaapt ‘s nachts? En als je een peuter in huis hebt die in de ‘ik ben twee en ik zeg nee’ fase zit? Een peuter met een bijzonder eigen willetje? En je een extra rugzakje troubles meekrijgt in een nieuw samengesteld gezin? En je man voor het werk belachelijk veel weg gaat, zoals onder andere eens 40 midweken en eens 4 maanden?

Opeens was het daar, het vallen van de ballen, de grote crash. Ik was zo leeg als euhm, als de oceaan bij de Bahama’s toen orkaan Irma passeerde. Mijn energieniveau was compleet gekelderd en mijn spieren functioneerden niet meer naar behoren. Ik startte een zoektocht naar wat energie, dat kon je al lezen hier.  Er kwam een halve diagnose: Fybromyalgie. Dat klinkt voor mij nog steeds als een truntenziekte, en het is dan nog een 'ziekte' zonder echte behandeling om weer helemaal te herstellen. Awoe daarvoor.  Maar na de ellendige zoektocht naar wat extra energie kwam er eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel. Juij.

Na maanden, zelfs jaren van sukkelen heb ik mijn balans weer een beetje teruggevonden. Ik moest een beetje mijn verwachtingen van het leven bijschaven en meer prioriteiten stellen.  Ik voel sneller wanneer het allemaal te veel wordt (yup, want er zijn nog steeds van die dagen dat ik wat wankel). Ik geniet meer van de kleine dingen en ik weet dat ik alles wat moet afwegen omdat ik niet meer alles kan doen als ervoor. Maar ik kan nog steeds dansen in een roze bloemetjesjurk. Dus alles komt wel goed uiteindelijk.
8 opmerkingen:

 1. Goed dat er wat meer evenwicht aan het komen is! en het zal wel zijn dat jij nog kan dansen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lang leve dansen :) maar ook lang leve evenwicht en een beetje zelfzorg ;)

   Verwijderen
 2. Ik las onlangs “de herontdekking van het lichaam” van Bregje Hofstede. Het gaat over burn-out maar is eigenlijk toepasbaar op elke vorm van ziekzijn, want eigenlijk gaat het over je lichaam graagzien. Een filosofisch-wetenschappelijk en tegelijk heel nuchter boek dat ik las voor mijn thesis (over de geschiedenis van medicalisering) maar eigenlijk vooral toepasbaar vond op mijn eigen leven. Misschien beroepsmisvorming maar ik vond het heel fijne lectuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, dank je wel Eva voor de tip. Dat boek zal ik zeker eens lezen!
   Awoe voor ziek zijn en hartjes voor jezelf weer leren graag zien en aanvaarden dat het nu eenmaal een beetje anders loopt dan verwacht... x

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd met je huwelijksverjaardag! Goed dat je wat meer evenwicht hebt gevonden :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit zo een beetje in de fase nu waar je zat in de start van je ziekteproces. Het geeft wel moed te weten dat het ooit wel betert... Bedankt voor deze openhartige update!
  En gefeliciteerd met de jubilé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles komt uiteindelijk wel goed, dat kan niet anders... Daar ga ik toch van uit :)
   Het crashen is vreselijk, dat uitzichteloos proberen te worstelen door de dagdagelijkse sleur is een hel maar opeens is het daar, een piepklein lichtpuntje, een momentje dat je je een beetje beter voelt en dan hou je je daaraan vast, aan het feit dat die momentjes komen, meer en meer x Hopelijk duurt het niet te lang voor je x

   Verwijderen
 5. Your blog was absolutely fantastic!
  Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
  Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
  บอลพรุ่งนี้

  BeantwoordenVerwijderen