maandag 30 april 2018

Poke bowls!

Een poke bowl is een Hawaiiaans gerecht met rijst, rauwe vis en groentjes, allemaal samen in een potje gezwierd.  Als je eens rondneust op Pinterest of op Instagram kom je overheerlijke bowls tegen waarvan je spontaan een beetje gaat kwijlen.  Heerlijk! (de poke bowls - niet het gekwijl)


Ze zijn makkelijk te maken en smaken verrukkelijk.  Ideaal voor als de kindjes in bed zitten en we eens liefjesavond* doen.  (* kinderen tijdig in bed, op het gemak uitgebreid aperitieven (zonder te moeten vechten voor een hapje en te moeten zeggen: 'rustig', 'zorg dat je nog kan eten' en 'niet alles in 1 keer opeten', gezellig eten (terwijl je een normale conversatie kan voeren zonder dat er jengelende kinderen tussenkomen) en een beetje netflixen - lang leve liefjesavond)  

Dus, hoe maak je nu zo'n poke bowl? 

Je neemt een hoopje rauwe vis (zalm of tonijn), snijdt het in blokjes en laat het eventjes marineren in een mengeling van sojasaus, gember, chilivlokken, sesamolie en een beetje rijstazijn.  Ik doe dat meestal gewoon wat op het gevoel maar je vindt vermoedelijk wel receptjes met precieze hoeveelheden...




Terwijl de vis rustig marineert kan je de rijst koken, groentjes snijden en een roséetje drinken. 
Ik gebruikte de laatste twee keren gewone basmatirijst maar met sushirijst is het ook superlekker.  Af en toe ga ik naar de Aziatische winkel waar ik me ontzettend laat verleiden door allerlei leuke verpakkingen, waaronder ook onderstaand zakje om je rijst te pimpen.  Geen flauw idee hoe het noemt, want mijn Japans (of Chinees...) is niet optimaal.  Het is een mengeling van zeewier, sesamzaadjes en nog een paar lekkere (onbekende) dingen.  Soit, als de rijst gekookt is zwier ik er een hoopje van dat goedje bij.


Voor de groentjes neem ik meestal verse avocado en radijsjes in stukjes.  Daarnaast zwier ik er ook een hoopje wakamé in, dat is een soort Japanse zeewiersalade (o.a. te vinden in Delhaize bij de sushi).  Ook gekonfijte gember en wat sesamzaadjes krijgen steevast een plekje in mijn bowls.




In de tonijnversie deed ik er nog wat gesneden bieslook over, bij gebrek aan lenteui en omdat de bieslook dringend op moest... En in de zalmversie kletste ik er een hoopje foreleitjes op.  


Zie, eigenlijk niet veel werk he?  En dan rest je enkel nog te genieten!

8 opmerkingen:

  1. Wat een grappig en verrassend gerecht, nog nooit van geoord, maar natuurlijk prima om te proberen. het ziet er heel goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had er nog nooit echt gehoord tot vorige week toen ik in het lidl blaadje een recept zag die we volgende week gaan proberen. Het ziet er zo lekker en kleurrijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jaaaaa heerlijk pokebowls. Ik heb ze wel eens bij vrienden gemaakt. Deden we ook zalm avocado, lente uitjes, kip eventueel, surimi sticks en een sausje zelf maken. Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht eerst dat deze post over Pokemon ging! Maar het gaat dus over eten. Het ziet er heel mooi en bovendien lekker uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heeerlijk uit! Thnx voor de tip

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nog nooit gehad maar wil het zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat wen fijne uitleg en super lekker recept. Ik zou dit eerder voor de lunch eten denk ik. Ik hou echt van warm eten als avondeten. Ik ga deze snel eens uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nu ga ik het toch dringend eens moeten proberen hoor :-). Je foto's zien er altijd zo heerlijk uit mmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen