zondag 31 mei 2015

Zeeman-turnzakje DIY.

Wolf mocht zaterdag naar een verjaardagsfeestje van een meisje van zijn klas.  Plezier alom want het het was een middag met buiten spelen, binnen dansen, pannenkoeken eten, pizzas maken en op het springkasteel springen.  Dit leek me een ideaal moment om nog eens een gepersonaliseerd turnzakje te maken voor de jarige.

Stofjes kocht ik in de Zeeman.  Voor de binnenkant gebruikte in een paarse kussensloop, voor de buitenkant een keukenhanddoek.  En wel eentje met geometrische figuren daar geometrische figuren de nieuwe flamingo's zijn vinden je ze met hopen in de Zeeman, Wibra, Action,... ideaal want keukenhanddoekstof is stevig en makkelijk te verwerken!

Wil je ook eens zelf een turnzakje maken zoals deze? Wel, volg dan onderstaande stappen!


 Benodigdheden:

Stof:
2 x lapje van 36 x 38 (binnenkant)
1 x lapje van 36 x 38 (buitenkant achteraan)
1 x lapje van 36 x 29 (buitenkant vooraan - bovenaan)
1 x lapje van 36 x 11 (buitenkant vooraan - onderaan)
2 x lapje van 8 x 4 (voor de lusjes van de rugzak door te steken)

paspel: 36 cm

gele turnzakkoord: 2m


Stap 1:
Naai het paspeltje tussen de bovenste en onderste voorkant van de rugzak.


Stap 2:
Voor de lusjes plooi je het stofje naar binnen.  Doe het nu weer open en plooi de zijkanten naar het midden, daarna plooi je het nog eens dubbel.  Hierdoor zitten de zijrandjes van je stof netjes weggestoken.  Stik dan op de linkse en rechtse kant van het stofje zodat het een stevig lusje wordt.  Doe dit ook voor het andere lusje.Stap 3:
Speld de voor- en achterkant met de goede kanten op elkaar.  Speld onderaan de lusjes naar binnen vast.  Stik de onderkant en zijnaden dicht.   Bij het toestikken van de zijnaden moet je een opening van 2cm links en rechts laten, 1cm van de bovenkant.  (zoals op de foto - dit wordt de gleuf voor je koorden)Stap 4: 
Neem je stof voor de binnenkant en speld deze met de goede kanten op elkaar.  Stik de zijkanten en de onderkant dicht maar laat aan de onderkant een opening van 10cm.  Dit wordt later je keergat.

Stap 5:
Speld de twee zakken aan elkaar en naai de hele bovennaad dicht.  Keer nu je turnzakje om via het keergat in de paarse binnenstof.  Zo, nu kan je je keergat sluiten, ofwel met een onzichtbare steek, ofwel met je machine (het is toch de binnenkant van je zak dus dat is niet erg dat de naad zichtbaar is).


Stap 6:
Stik nu op 2cm van de bovenkant helemaal rondom rond.  Ik koos voor een paarse onderdraad en een witte bovendraad zodat de stikking zo weinig mogelijk opvalt.  Voila, nu heb je het gleufje voor de koordjes gemaakt. als je wilt kan je er nu nog de naam op flocken om het een persoonlijke toets te geven.


Stap 7:
Neem een sluitspeld, prik er de bovenkant van je koord aan en ga door het gleufje, helemaal rondom rond.  De ene kant steek je door het lusje, de andere kant niet.  Knobbel nu je draadje goed dicht.  Doe dit ook aan de andere kant.  Voila, bewonder nu je mooi vers gemaakt turnzakje.


Ik maakte er nog een enveloppezakje en een gepersonaliseerd schriftje bij.  Hiep hiep hoera voor Gisèle!Paarse stof: kussensloop Zeeman
Oranje - witte stof: keukenhanddoek Zeeman
Gele flock: Feeërieke
Gele paspel: Veritas
Gele koord: de Strik - Gent

7 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik geef het ook vaak als de dochter naar een verjaardagsfeest mag ... Als verpakking van het cadeautje 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een persoonlijke turnzak blijft echt een leuk cadeau. Zowel voor de jarige als voor de ouders :)
  Heel mooi!

  Creatieve groetjes,
  Het hele Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super mooi!
  Ik snap alleen de uitleg van de lusjes niet :-(. Maar zal wel aan mij liggen, want ik en inzicht gaan niet samen... Zal dus effe zoeken zijn als ik eraan begin ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Lies, ik heb er een tekeningetje bijgestoken, hopelijk is net nu een beetje duidelijk! Ik ben eens benieuwd naar jouw turnzakje :)

   Verwijderen
 4. Ik (hartje) Zeeman :-))) Heel vrolijke kleurencombinatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe maak jij het leuke enveloppetasje ?

  BeantwoordenVerwijderen