zondag 17 januari 2016

Citytrippen: Bratislava.

Tussen kerst en nieuw verraste manlief me met een citytrip.  Hij had tickets geboekt naar ... pam pam pam, tromgeroffel... Bratislava! Jawel, naar Bratislava, de stad van, tjah, de stad van wat eigenlijk?

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije, telt ongeveer 400.000 inwoners en ligt aan de Donau.  Het ligt op 60 km van Wenen wat het idee achter de vliegtuigtickets was van manlief.  We dachten, pfff Wenen, een stad met duizend en een bezienswaardigheden, laten wij maar eens het onbekende ontdekken.

Bratislava bleek een stad met typische mistroostige bekladde gebouwen afgewisseld met mooie oude monumentale gebouwen.  Een stad met hippe en gezellige restaurantjes en bars, goed verstopte geocaches en mooie groene pleinen.  Een stad waar je gewoon met z'n twee weer even op adem kan komen na een hectisch druk jaar.  Zonder kindjes, enkel elkaar, meer was er niet nodig om een geslaagde citytrip te doen.
Enkele weetjes over Bratislava:

- Blijkbaar is dat Joods kerkhof de op een na belangrijkste plaats voor de Joden (na Jeruzalem).  Dat zei de museumwachter toch.
- Als je helemaal naar boven stapt naar de 'Slavin' kan je, met heel veel gelukt, de burcht in de wolken zien.
- Koffiebars in boekenwinkels zijn echt hip en groeien als paddenstoelen uit de grond.
- De Donau is de op een na langste van Europa en gaat langs Wenen, Belgrado, Boedapest en Bratislava.
- Als je een rose vraagt bestaat de kans dat je een glas rode wijn krijgt en dat de ober zegt: yessss, roseee, but very dark rose from Spain.
- De typische Slowaakse keuken is niet direct aan ons besteed zoals de zoete zuurkool en de goulash met wit brood.
- Bratislava is geen must see stad maar als je er bent is geocachen ideaal om de stad op een 'spannende' manier te ontdekken.

5 opmerkingen:

 1. Jaren geleden ben ik ook eens in Slowakije terechtgekomen. Ik vond het eten ook niet bepaald dat je nou zegt "yummie".
  Maar zo te zien hebben jullie het wel heel gezellig gehad met z'n tweetjes. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's, dat leek een leuke citytrip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke trip en mooie foto's!
  Leuk om te lezen!

  Liefs Astrid (Timeless Elegance)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's! Dat kan zeker eens deugd doen, eventjes weg zonder de kinderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh zo leuk...jullie doen ook aan geocachen :D Leuke hobby he, zelfs onze kids beginnen al te vragen om "potjes te gaan zoeken" :D :D

  BeantwoordenVerwijderen