donderdag 8 januari 2015

Je suis Charlie.

Triest.  Dat is het, de aanslag op Charlie Hebdo.  Het raakte me en mij niet alleen!

We worden allemaal geraakt door de vreselijke aanslag op onschuldige mensen met gevoel voor humor.  Cartoonisten, comedians,  grapjassen, ... iedereen die zware thema's op een ludieke manier brengt, iedereen voelt opeens dat anderen het 'recht op vrije meningsuiting' willen kortwieken.

Vrije meningsuiting is iets wat bewaakt en beschermd moet worden.  Jij, je buur, je oma of je bakker, iedereen heeft het recht te zeggen wat hij/zij denkt, om zijn overtuigingen kenbaar te maken.  (We laten even beledigingen en smaad achterwege).  De vrijheid om zonder angst voor vervolging je mening te kunnen uiten staat expliciet vermeld in de Universele verklaring van de rechten van de mens (check maar artikel 19).  

Cartoonisten flirten met sarcasme en cynisme.  Zwaarlijvige ministers, pijnlijke vliegtuigcrashes, triestige economische vooruitzichten, de dood van bekende figuren, ... deze en nog veel meer gebeurtenissen vloeiden vlotjes uit diverse cartoonisten hun potlood.  Het werden tekeningen die de maatschappij op een andere manier belichtten.  Soms keek je er wat verafschuwd naar, soms kreeg je er een glimlach van op je snoet, soms dacht je: 'oh, dat is er een beetje over', soms grinnikte je wat, ...
De reacties op cartoons, op humoristische spotprenten zijn uiteenlopend maar 1 ding staat vast, 1 ding is gelijk voor elke cartoon.   Het leert mensen te relativeren, eens met een andere bril te kijken naar bepaalde gebeurtenissen en het zet mensen aan om wat meer stil te staan bij en te denken aan bepaalde zaken.  Dat moet niemand ons proberen af te nemen.

De moordenaars mogen wit, zwart, geel of rood zijn, dik, dun of gespierd zijn, moslim, christen of jood zijn, het is allemaal gelijk maar ze mogen niet de wereld bang maken om hun mening te uiten.  Dat moeten we kost wat kost bewaken!  Zeg, teken, roep wat je wilt, geniet met volle teugen van het recht op vrije meningsuiting!3 opmerkingen:

  1. Schat, je hebt 100 procent gelijk. De samenleving die we nu hebben moeten we bewaken en er voor zorgen dat enkelingen er geen onherstelbare schade kunnen aan toebrengen.

    BeantwoordenVerwijderen